Hemoroizi în sarcină: cauze și tratamente

Sarcina aduce cu ea numeroase schimbări în corpul unei femei, iar una dintre problemele comune care pot apărea sunt hemoroizii. Aceste vene dilatate în zona rectală pot provoca disconfort și durere. În acest articol, vom explora cauzele hemoroizilor în timpul sarcinii și vom discuta opțiunile de tratament sigure pentru a face față acestei probleme delicate.

Cauzele Hemoroizilor în Sarcină:

 1. Presiunea Crescută în Zona Pelviană: Creșterea greutății uterine exercită presiune asupra venelor din zona pelviană, inclusiv asupra venelor rectale, ceea ce poate duce la dilatarea acestora și la formarea hemoroizilor.
 2. Creșterea Fluxului Sanguin: Sarcina determină o creștere a volumului de sânge circulant în corp, inclusiv în zona pelviană. Această creștere a fluxului sanguin poate contribui la dilatarea venelor și la apariția hemoroizilor.
 3. Constipația: Constipația este o problemă frecventă în timpul sarcinii, iar eforturile pentru a elimina scaunul pot pune presiune suplimentară asupra venelor rectale, contribuind la apariția hemoroizilor.
 4. Hormonii Sarcinii: Schimbările hormonale specifice sarcinii pot afecta tonusul muscular al venelor și al pereților rectali, facilitând astfel formarea hemoroizilor.

Tratamente Sigure pentru Hemoroizi în Timpul Sarcinii:

 1. Dieta Bogată în Fibre: O dietă echilibrată, bogată în fibre, poate ajuta la prevenirea constipației și la menținerea scaunelor moi. Fructele, legumele, cerealele integrale și semințele sunt surse excelente de fibre.
 2. Hidratare Corespunzătoare: Consumul adecvat de apă este esențial pentru menținerea hidratării și pentru prevenirea constipației. Aportul zilnic recomandat de apă poate varia, dar este important să fiți bine hidratată.
 3. Exerciții Fizice Regulate: Activitatea fizică moderată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga, poate stimula circulația sanguină și poate ajuta la prevenirea hemoroizilor.
 4. Evitarea Efortului excesiv la Eliminarea Scaunului: Evitați eforturile prea intense la eliminarea scaunului. Dacă aveți dificultăți, încercați să vă relaxați și să folosiți poziția corectă pe toaletă.
 5. Compresie Rece sau Caldă: Aplicarea unei comprese reci sau calde pe zona afectată poate aduce alinare temporară și poate reduce inflamația.
 6. Băi Calde de Șezut: Băile calde de șezut pot ajuta la relaxarea mușchilor și la reducerea disconfortului. Adăugați câteva linguri de sare Epsom la apă pentru beneficii suplimentare.
 7. Utilizarea Alimentelor și Suplimentelor Specifice: Anumite alimente și suplimente, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de pește și suplimentele cu fibre, pot contribui la menținerea sănătății intestinale.
 8. Medicație Sigură: Consultați medicul înainte de a utiliza orice tip de medicație, chiar și cele disponibile fără prescripție medicală. Anumite unguente sau supozitoare pot fi recomandate pentru a reduce inflamația și a calma disconfortul.

Când să Cereți Ajutor Medical:

În unele cazuri, hemoroizii pot necesita intervenție medicală. Cereți ajutor medical dacă:

 • Hemoroizii provoacă sângerări recurente.
 • Durerea sau disconfortul devin severe și persistente.
 • Apar cheaguri de sânge în interiorul hemoroizilor (tromboză hemoroidală).

Concluzie:

Hemoroizii în timpul sarcinii pot fi inconfortabili, dar există opțiuni sigure și eficiente pentru gestionarea lor. Adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, poate contribui semnificativ la prevenirea hemoroizilor și la menținerea confortului în timpul sarcinii. În cazul în care disconfortul persistă sau devine sever, consultați întotdeauna medicul pentru sfaturi și tratament adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *